
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Polecam bardzo:
STEVIA - NATURALNY SŁODZIK - 0 KALORII
Wszystko jest słodzikiem: wywar z liści, kwiatów i młodych sproszkowanych gałązek. Najprostszym sposobem wykorzystania stewii do słodzenia jest ususzenie liści wraz z zielnymi wierzchołkami pędów. Tak otrzymany susz należy rozdrobnić np. za pomocą miksera, młynka do kawy itp.
Stewia nie tylko dobrze smakuje,
lecz także posiada wiele właściwości
prozdrowotnych. Roślina jest bezkaloryczna, a
przy tym bogata w substancje odżywcze.
Wyśmienicie nadaje się dla cukrzyków i jest
stabilna pod względem tolerancji na wysoką
temperaturę, dzięki czemu, w przeciwieństwie do
sztucznych słodzików, można ją stosować do
gotowania i pieczenia.
1 opakowanie zawiera ponad 100 nasion
http://www.nasionaswiata.pl/index.php?p ... zik-nowosc
Roślina jednoroczna lub wieloletnia (przy zimowaniu w domu). Nasiona wysiewamy równomiernie na powierzchni ziemi. Światło wpływa korzystnie na kiełkowanie. Mała zdolność nasion do kiełkowania jest naturalną cechą tego gatunku, dlatego w jednym opakowaniu oferujemy ich aż tak dużo. Optymalna temperatura kiełkowania to 24 °C. W idealnych warunkach może zakwitnąć po 50-60 dniach od wysiania. Rozmnażać można również przez sadzonki pędowe, wykonywane przed pojawieniem się kwiatów). Stewia najlepiej rośnie w pełnym słońcu i w przepuszczalnym podłożu. W warunkach naturalnych występuje na kwaśnym podłożu (pH 4-5), ale będzie rosnąć również na glebie o pH 6,5-7,5. Nie toleruje jedynie zasadowego i zasolonego podłoża. Stevia znosi częściowy cień, choć rośnie wtedy wolniej i słabiej kwitnie. Nie toleruje suszy, liście szybko więdną, gdy podłoże wyschnie.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------